dinsdag, februari 01, 2011

The Google Art Projectvan Bright.nl
Rembrandts Nachtwacht en Van Goghs Slaapkamer zijn op extra hoge resolutie in te zoomen op een nieuwe kunstsite van Google.

Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum werken samen met Google aan het nieuwe Google Art Project. Op deze speciale site zijn hoge-resolutie foto's van beroemde kunstwerken te zien. Elk van de zeventien deelnemende musea mocht een werk kiezen dat in gigapixelformaat is vastgelegd door Google. Voor het Rijks is dat natuurlijk de Nachtwacht geworden en voor het Van Gogh is dat Slaapkamer, oftewel The Bedroom. Je kunt extreem inzoomen, tot de barstjes in het doek zichtbaar zijn.

Per kunstwerk is er ook extra informatie, zoals een historische toelichting en filmpjes, beschikbaar. Ook veel andere werken uit de twee musea zijn in hoge resolutie beschikbaar op Google Art Project, maar in niet zo veel pixels als de twee topwerken.Ook het Groninger Museum heeft de zogenaamde ID-collector.

De GMcollector is een nieuw systeem waarmee u via een sleutelhanger zelf informatie kunt verzamelen over kunstwerken op de hoofdtentoonstelling. Bij een groot aantal werken zijn registratiepunten aanwezig, herkenbaar aan een symbool, waar u uw collector voor kunt houden. Bekijk later uw persoonlijke verzameling thuis op de voor u persoonlijk gemaakte webpagina en stuur dan bijvoorbeeld een e-cards met uw favoriete werk. Deze persoonlijke webpagina kunt u overigens ook direct bekijken op uw mobiele telefoon of in het nieuwe Info Center.

De website van de GMcollector, met de informatie over uw eigen verzameling, is te vinden via gmcollector.groningermuseum.nl.