woensdag, december 01, 2010

Microsoft ontwikkelt shape-shifting touchscreen | B R I G H T

http://www.bright.nl/files/101129-tactile-gr.jpg

Uit Bright.nl
Stel je voor ..een touchscreen die je kunt voelen.. vormgeheugen.. dmv electriciteit kun je een delen van een oppervlak laten "ophogen" of "verlagen", zodat je het lunt voelen met je vingers. (denk maar aan dat ribbeltje op de nummer vijf van een telefoon, of op je keyboard, de letter F en J, aangebracht voor de visueel uitgedaagde mensch)

Userpica
Microsoft diende een patentaanvraag in voor een touchscreen waarvan het oppervlak van vorm verandert zodat je knoppen kan voelen.
Eén van de nadelen van een touchscreen is het niet kunnen voelen van de toetsen en knoppen. Het patent dat Microsoft vorige week aanvroeg beschrijft hoe een laag van ‘vorm-geheugen’ plastic het oppervlakte van een touchscreen dynamisch kan veranderen in bijvoorbeeld richeltjes zodat je daadwerkelijk knoppen kan voelen.
Deze benadering van tactiele schermen is nieuw. Andere methodes zoals E-Sense van het bedrijf Senseg creëren de illusie dat je vingers knoppen en dergelijke voelen via kleine elektrische velden die de huid van je vingers foppen. Het ‘vorm-geheugen’ plastic dat Microsoft beschrijft zou van vorm veranderen als verschillende golflengtes ultraviolet licht de pixels van onderen raken. De ene golflengte maakte de plastic pixels hard en de andere weer zacht.
De technologie zou dan ook vooral bedoeld zijn voor touchscreens zoals in de Microsoft Surface-touchtafel en niet zozeer voor mobieltjes of tablets. Of deze technologie daadwerkelijk door Microsoft in de toekomst toegepast zal worden is nog maar de vraag. Menig patent ziet nooit een toepassing in de werkelijkheid.


--------

dus..toetsen die je niet alleen kunt zien maar ook voelen. "Tactile" heet dat.

http://www.unplggd.com/uimages/unplggd/120208invisual_case6.jpg