woensdag, december 10, 2008

Echo op je mobieltje

Links to this post
Echo op je mobieltje | B R I G H T http://www.bright.nl/files/081208-echo-gr.jpg

Met een nieuwe ultrasonische sensor kunnen we in de toekomst zelf echo's maken met een mobiele telefoon.

Als je je ongeboren kind in je buik wilt bekijken, dan moet je naar het ziekenhuis om een echo laten maken. Wellicht dat je in de toekomst via je mobieltje zelf een echo kunt maken. Wetenschapper Rathgen van de universiteit van Twente ontwikkelde een nieuw principe voor een ultrasonische sensor die met water, lucht, licht en nanotechnologie honderd maal zo accuraat is als de huidige sensoren.

De sensor bestaat uit een streng glasvezel met een gat, vele malen kleiner dan een menselijke haar, die in een druppel water is geplaatst. Hierdoor onstaat een miniscule luchtbel die als een membraam supergevoelig trilt door ultrasone geluiden. Die trilling kan gemeten worden met licht in de streng glasvezel. Deze technologie leent zich bij uitstek voor het verbeteren van bijvoorbeeld de sonar van boten maar ook om de medische echo-apparatuur te verkleinen tot mobiele apparatuur gevoed door batterijen.

De sensor heeft namelijk maar een heel licht signaal van het lichaam nodig om het kind in je buik te laten zien. Wie weet wordt het over een paar jaar een standaardfeature van de Nokia N114. Dan neem je meteen een foto die je doormailt naar de toekomstige grootouders.